VEHBİ KORKUTATA -KONUK YAZAR


BU BALIN DEĞERİNİ DÜNYA ANLADI, BİZ ANLAYAMADIK!

HEDEFİMİZ DÜNYA PAZARINI OLUŞTURMAKTIR!


İngiltere'nin Londra şehrinde 25 ülkenin yer aldığı yarışmaya Bingöl Çabakçur balıyla katılan girişimci Fikri Üzel, dünya birinciliğini alarak tarihe adını yazdırdı. Ülkemize "Altın Madalya" kazandıran girişimci Fikri Üzel'i şahsım olarak tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. 

Başarmak karar vermek demektir diyen Üzel, Ülkemizin doğal kaynaklarından olan; bitki örtüsünün, Bingöl’de arı yetiştiriciliği için paha biçilmez nitelikte olduğunu ve bu imkanı insanoğlunun istifadesine şifa kaynağı “karakovan balı” olarak sunmanın mutluluğunu paylaştı.

2020 ve 2021 yıllarının çok kurak geçtiğini ve fazla verim alamadıklarını, ama Allah'a hamdolsun ki, 2022 yılının Bingöl arı yetiştiricileri için verimli ve bereketli bir yıl olduğundan duydukları memnuniyeti paylaştı. Bu coğrafyanın nitelikli şifa kaynağı balının üretiminin devam edebilmesi için üreticinin de mutlu olması, her işte olduğu gibi, önemlidir.

Üreticilerin sürdürülebilir üretim yapabilmeleri için tespit ettiğim; gerekli politikalar ve tedbirleri de buradan naçizane yetkililerle paylaşmanın faydalı olacağını düşünmekteyim.
Bingöl'de 22 yıldır bal ticareti yapan girişimci Fikri Üzel, Ülkemize "altın madalya" kazandırarak, Bingöl'ü dünyaya tanıtmış olmalarına rağmen, hiç bir devlet yetkilisinin aramamış olmamasından duyduğu üzüntü ve şaşkınlığı paylaştı. 

Gerek Tarım Bakanlığı, gerek Bingöl ilimizin yetkilileri, gerekse de ilimizden çıkmış bürokrat ve siyasetçilerinin ilk fırsatta kendisinin bu başarısını takdir edip bundan sonraki çalışmaları için destekleyeceklerini umuyorum.

Bingöl Üniversitesi Arıcılık, Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bingöl Arıcılar Birliğinin destekleriyle, ilimizin çeşitli yüksek rakımlı bölgelerine arılarını bıraktıklarını söylediler. Bu bölgede gerek keven ve gerekse çiçeklerin bol ve çeşitli olmasından dolayı bal potansiyelinin ve niteliğinin üst seviyede olduğunu ifade etti.

Bingöl Karakovan organik yayla balının, her derde deva olduğunu ve herkesçe bilinmesi adına gayret ettiklerini gözlemledim. Lezzet olarak da damak tadına hitap eden bu balın müdavimlerinin vaz geçemediği için henüz keşfetmemiş olanların ilk fırsatta tatmalarını öneririm.

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, kendisi ile yaptığım görüşmede; Bingöl balının dünya birincisi olmasından duyduğu sevinci ve memnuniyeti paylaştı. 
Rektör Çapak, arı ürünleri ile ilgili Bingöl üniversitesinin pilot bir üniversite olduğunu ve bir kaç yıldır bu pilot çalışmalar bağlamında arıcılıkla ilgili çok ciddi yol aldıklarının bilgisini paylaştı.

Bingöl balının bir "maden" olduğunu ifade eden Prof. Çapak; daha önce de 600 numune arasından dünya ikincisi olmuş Bingöl balının kalitesine vurgu yaptı. Üniversite laboratuvar altyapısı ile, 108 farklı bölgeden seçilen bal kovanları üzerinde yapılan çalışma ile, arıların hangi polenden, hangi bölgeden, hangi nitelikte bal topladığı ile ilgili çalışmalar yaparak Bingöl bölgesinin bal analizlerini derinlemesine yaparak envanter çıkardıklarını paylaştı.

Yaptıkları çalışmalarda tespit ettikleri bal kalitesini doğrular nitelikte; 25 ülkenin katıldığı yarışmada "altın madalya" ile zafer elde eden Bingöl balına; hem bilimsel hem de ödül almış bir bal olarak hak ettiği değerin verilmesi gerektiğine vurgu yapan Rektör Çapak, 2022 yılı sağımından, gözlemlediği kadarıyla, Bingöl’de bal veriminin çok iyi geçtiği ve geçen yıllardaki kuraklıktan sonra bu yılki verimli hasadın ülkemizde şifa kaynağı olarak tüketilecek olmasından duyduğu mutluluğu ifade etti.

Prof. Çapak “Ayrıca, Uluslararası Standartların hazırlanması süreçlerine ülkemiz katılımı için TSE bünyesinde oluşturulan “Arı Ürünleri Ayna Komitesine” üye hocalarımız, yaptığımız bilimsel çalışmalar ve teknik kabiliyetlerimizle katkı sunmaktadır. Üniversite olarak Ülkemiz tarım ve sanayisine akademik ve teknik kapasitemizle destek olmak ve ArGe çalışmalarını desteklemek adına sürekli iyileştirme içerisindeyiz” diye ifade etti.

Ben de şahsım olarak; 2022 sezonu Bingöl bal üretiminin ilimize ve ülkemize iyi kazanım sağlamasını ve hayırlı olmasını temenni ediyor,  başarılarının devamını diliyorum.

Arıcılar Birliği Başkanı Ali Aba; 2020 ve 2021 yıllarında kuraklıktan dolayı bal alamadıklarını ve bu yıl mevsimin iyi geçtiği için ilimizin bütün arıcılarının mutlu olduklarını ve inşallah iyi bir rekorla verim alacaklarına dair müjdeyi yineledi. Aba; "2022 yılı Bingöl bal hasadına başladık. Bingöl balının kalitesini ve değerini zaten biliyorduk. Bingöl’de arıcı sayımız 1.592 ve kovan sayımız ise 158.000 adettir. 2017 yılında; Türkiye birincisi ve Dünya ikincisi olan balımız, bu yıl İngiltere’de dünya birinciliğini kazanarak bizi gururlandırdı. 

Aslında bizler kazanmadık, Bingöl İlimiz kazandı, Ülkemiz kazandı. Bu bizim için büyük bir kazanım ve büyük bir zaferdir. İnşallah Bingöl balımız özellikle Avrupa ve Ortadoğu yolunda büyük bir ihracat potansiyeli elde edecektir” dedi.

“Arıcılar Birliği olarak bizim yetkililerden tek isteğimiz, terörden dolayı boşaltılan yaylalara arılarımızı götürmemiz için bazı kolaylıkların sağlanmasıdır. Çünkü gittiğimiz yaylalarda 20'ye yakın arıcı kamyon dolusu arı ile plansız olarak bölgeye geliyor. Bir planlama olmadığı için aynı bölgeye konuşlanan 30 kamyon kovanın alacağı verim düşük olmakta, bu da bölge potansiyelinde istifade edilmesinin önünde büyük bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır.

Mevcut durumda yaşanan bu karmaşa, üreticilerin faaliyetini ziyadesi ile olumsuz etkilemektedir. Gerek Tarım Bakanlığı yetkilileri ve gerekse Valimizin desteğini talep ediyoruz. Bu yaylalara arılarımızı rahat bir şekilde götürebilmemiz için yolların yapılmasına ihtiyacımız var. 

Arı yetiştiriciliği derneğimiz olarak mevcut potansiyeli kullanabilmek adına ihtiyaçlarımızın dinlenmesi ve çözülmesini istiyoruz ve inşallah bu azim ve kararlılıkla  hedefimize ulaşırız." şeklinde konuştu.

Arıcılar Birliği Başkanı Ali Aba; “Tarım Bakanlığı’ndan bir isteğimiz ise; bal üreticilerin kalkınması için, özelikle kalkınma amaçlı bal üreticilerine "Toz Şeker ve mazot destekli olursa, çalışma azmimiz daha da verimli olur. Bal üreticilerine destek amaçlı verilen 20 TL’nin güncellenmesidir. Zorlu şartlarda, el değmemiş coğrafyada nitelikli üretim yapmaya çalışan arıcılarımızın daha fazla desteklenmesi ile potansiyelin gelişeceğini vurgulamak istiyorum. İlimiz karakovan organik balını satan firmaların haksız rekabete girmeden, marka değerini koruyarak, bu mucizeyi Ülkemiz ve tüm insanlığın istifadesine sunmaya devam edebilmeleri için gayretimiz bakidir” diye sözlerini tamamladı.

Üreticimizin, Rektörümüzün ve Birlik Başkanının değindiği konuları yerinde görerek müşahede etmiş bir araştırmacı olarak konunun önemini köşeme taşımak ve bu potansiyele destek taleplerini duyurmayı borç bildim.

Sevgi ve Saygılarımla 
Araştırmacı Gazeteci Yazar 
Vehbi Korkutata