Birol Metin


ŞEHRİMİZİ TANIYALIM PROJESİNİ UYGULAYAN İKİNCİ ŞEHİR BİZ OLMALIYIZ.

MİLLİ BENLİK ŞEHRİNDE BAŞLAR


Sevgili dostlar;

Gerek sosyal medyada yapmış olduğumuz paylaşımlar, gerekse toplum içinde sohbetlerimiz sonrasında her arkadaşımın neden bunları bir yerde yazmıyorsun ısrarları beni ikna eden en önemli sebepti. Ve bugün ilk köşe yazısı deneyimimizde Milli benlik ve Milli şuur konularını işleyeyim diye düşündüm.  

Rivayettir Yıl 1985 dönemin başbakanı Turgut Özal Japonya’dan bir gurup eğitim uzmanı ile görüşüp Türkiye’de Türk eğitim sistemi üzerine bir analiz yapmalarını eksikliğin ne olduğunu tespit etmelerini ister. Japonya’dan gelen uzman ekibi bir aylık bir inceleme sonrasında eğitim sisteminin içinde Milli benlik ve millet olma şuurunun eksil olduğunu rapor ederler.

Ne yapılması gerektiği konusunda ise biz çocuklarımızı ilkokuldan itibaren Atom bombasının atıldığı iki şehir Hiroşima ve Nagazaki şehirlerine götürürüz ve orada bize yapılan savaş suçunu anlatır bir daha böyle bir katliama maruz kalmamak için çok çalışmak gerektiğini anlatırız.

Türk yetkililer bize Atom bombası atılmadı biz ne yapacağız demesi  üzerine Japon eğitim uzmanları sizin yapmış olduğunuz Çanakkale Savunması 10 atom bombasından daha etkili olur diye cevap verirler.

Japonya şu anda geldiği noktayı milli benlik ve millet olma şuuruna borçludur.

Milli benlik ve Millet olma şuuru ulusların tarihlerini bilmesi ile şekillenir.

Ulusların tarihi ise önce yaşadıkların şehrin tarihini bilmekle başlar.

Bu durumun farkına varan Konya büyükşehir belediyesi ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü yeni bir uygulama Şehrimizi tanıyalım projesi ile Konya Tarihini konu alan bir ders kitabı hazırlatır ve ortaokullarda bu ders seçmeli ders olarak okutulmaya başlanır.

Ayakta alkışlanacak bir projeye imza atan Konya Büyükşehir belediyesini ve Konya Milli eğitim müdürlüğünü kutluyorum.

Aksaray olarak tarih ve turizm konusun da en az Konya kadar şanslı bir il olduğumuzu bilerek Konya’da yapılan bu uygulamanın önce şehrimiz Aksaray’a sonra tüm şehirlerimize bir kapı olmasını canı gönülden bekliyor ve istiyorum.

Eminim bu uygulama gençlerimizi tarihe kültüre töreye meraklandıracak ve gençler kendi şehirleri ile birlikte çevreyi ülkeyi ve kahramanlarını tanıyacaklardır.

Yunusu tanıyan Somuncu Baba’yı tanıyan Kılıçaslan’ı tanıyan Cemaleddin Aksarayi-yi tanıyan gençlerimizin   milli benlikleri buna göre şekillenecek ;Yunusun Sevgisini Cemalettin Aksarayi’nin bilgisini Kılıçaslan’ın  cesaretini Somuncu Babanın derinliği  kendilerine rol model olarak alacaklardır.

Bu nedenle yazımızın başlığını Milli benlik Şehrinde başlar koyduk, Konya’da Mevlana ile Aladdin Keykubat’la Nasreddin Hoca ile şekillenen Milli şuur Aksaray’da Somuncu Baba ile Kılıçaslan ile Yunus Emre ile şekillenir.

Cumhurbaşkanımızın projesi olan Şehrimizi tanıyalım projesini uygulayan ikinci şehir biz olmalıyız.

Sağlıkla ve Hoşçakalın.