İDARECİ VE BÜROKRATLAR BİRLİĞİ DERNEĞİ GELENEKSEL DOST MECLİSI BULUŞMALARINDA

EĞİTİME FARKLI BİR BAKIŞ VE BİR İLK; TÜRK RÖNESANSI, BATILILAŞMA VE TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU KONFERANSI

İDARECİ VE BÜROKRATLAR BİRLİĞİ DERNEĞİ GELENEKSEL DOST MECLİSI BULUŞMALARINDA
GÜNDEM 11.01.2025 12:15:00 0

 
İdareci̇ ve Bürokratlar Birliği Derneği̇ Geleneksel Dost Meclisi Buluşmaları 2025 yılının ilk konferansı önemli, anlamlı konular, mesajlar ve konuklar…

Dost Meclisi Buluşmalarının yılın ilk konuğu Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu Üyesi ve İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Ömer ÖZYILMAZ, İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği’nin davetlisi olarak Ankara tarihi Hamamönü Altındağ Belediyesi Kabakçı Konağında önemli bir konuda konferans verdi.
İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği’nden yapılan açıklamaya göre konferansın konusu: I. TÜRK RÖNESANSI, BATILILAŞMA VE TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU idi.
İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği İBA-BAKADEMİ Kurul Üyesi Dr. Özcan Kars’ın moderatörlğünde önce selamlama ve açılış konuşması Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Can takdim edildi.
Dost Meclisi Buluşmaları açılış ve selamlama konuşması yapan İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneği Genel Başkanı Yücel Can, dernek hakkında bilgiler verdi. Başkan Yücel Can konuşmasında her ne kadar 2009 yılında kurulan Derneklerinin kâinatın yaratıldığı ilk güne kadar uzanarak Yüce Yaratıcı Allah’ın kâinatın halifesi olarak her şeyi insanın emrine koyarak adeta insanın kâinatın halifesi kabul edilmesini örnek alarak insana hizmette sınır tanımadıklarını ve bunu da logolarında ifade ettiklerini; taklitçilik ve özentiden uzak bir anlayış ve evrensel değerler birlikteliğinde Resulullah sav Hılfıl Fudül Cemiyeti anlayışı ile insanı erdemli kabul ederek liyakat ve adalet anlayışı içerisinde tarihin kalıcı izlerinde Ahiler ve Loncalar Teşkilatları referansları ile bugüne geldiklerini ver bu anlamda her şey insana hizmet için anlayışı ile eğitim konusunda bir araya geldiklerini belirterek konuklara teşrifleri nedeniyle teşekkür etti.
Dr. Özcan Kars’ın moderatörlğünde Konferansı sunmak üzere Sayın Prof. Dr. Ömer Özyılmaz mikrofona konferansın sunumu için davet edildi. Sayın Prof. Dr. Ömer Özyılmaz’ın sunduğu konferansın bilgi akış seyri şöyle gelişti:
1- 7. ve 8. Yüzyıllarda Türklerin İslam’la tanışması, yeni bir Din, Dünya Görüşü ve yaşam biçimini keşfetmeleri sonucunu doğurmuştur. Yaklaşık iki asır süren bu süreç, aynı zamanda ciddi bir değişim hamlesi olmuştur. Bu değişimle Türkler Şamanizm, Yahudilik, Hristiyanlık, Budizm ve Manihaizm gibi semavi kökenli ve yerel dinlerden ayrılıp samimi ve Mücahit birer Müslüman olarak İslam’a girmişlerdir.
Yine Türklerdeki bu değişim, onların; Göçebe/çadır toplumundan medeniyete,
Bilgi yoksunluğundan bilimsel zihniyete, bilim, eğitim öğretim, düşünme ve teknoloji dünyasına,
Asya steplerinden Avrupa içlerine kadar uzanan büyük ve uzun ömürlü devletlerin kurulmasına ve asırlarca yaşatılmasına; oradan da dünya tarihine yön verme durumuna yükselmelerine sebep olmuştur. Ayrıca:
Türkler, mimariden sanata, eğitimden bilimsel zihniyete (Bilime yepyeni bir bakış, bilim üretme, onu teknolojiye çevirme, bilimle kadro yetiştirmeye) ve siyasete kadar büyük bir değişime gelişmeye ve ilerlemeye sahne olmuşlardır.
Harezm, Buhara, Taşkent, Semerkant, Balasagun, Merv, Sayram, Kaşgar, vb. merkezler, birer eğitim ve bilim merkezleri haline gelmiştir.
İsmail Buhari, Maturidi, Ebu Hanife, Ahmet Yesevi, İbn-i Sina, Farabi, Harezmi, Biruni, İbn Türk, Uluğ Bey, Kaşgarlı Mahmut, Yusuf Has Hacip, Edip Ah met Yükneki ve daha pek çok Müslüman Türk bilim ve düşünce adamları, söz konusu değişim sürecinde, yukarıda sayılan kentlerden çıkan, yetişen ve dünya çapında öneme kavuşan; bugün de bu önemlerini koruyan bilim adamlarıdır.
Bu değişimle Türkler, Orta Asya’daki yaşantılarından çıkıp, ‘Araplaşma’ ya da ‘Arapları taklit etme’ değil de İslam’ın asli kaynaklarından, O’nun özünü öğrenmeleri sonucu, onlara I. Türk Rönesans’ını yaşatmış ve bahsetmiş olduğumuz olumlu gelişmeler meydana gelmiştir. Buna ek olarak Karahanlılardan itibaren Türkler, dünyanın en büyük gücü haline gelmişlerdir.
2- 12- ve 13. Yüzyıllarda Batılılar, yaklaşık II asır Selçuklu, Osmanlı ve Endülüs Emevi devletlerinden doğrudan; haçlı seferleri yoluyla da dolaylı olarak, İslam Medeniyetinin arka planındaki İlim ve irfan aşk ve şevki ve onlarda var olan ‘bilimsel zihniyetle’ karşılaşmaları, böylece fikir dağarcıkları dolu olarak ülkelerine dönmeleri sonucunda ciddi bir ‘uyanış’, ‘değişim’ ve ‘yenilenme’ yaşamışlardır.
Ancak Batı’lılar bu ‘uyanış’, ‘değişim’ ve ‘yenilenme’ sürecini, negatif ama kendileri açısından iyi yönetmiş ve bu uyanışın sonunda ‘Şarklılaşma’ veya ‘Müslümanları taklit etme’ değil de Batı’lıların I. Rönesansı doğmuştu.  
3- Osmanlıların Tanzimat öncesinde ve o süreçte Batılılarla karşılaşmaları, onlardaki gelişme ve ilerlemeleri görmeleri sonucu, onlara meyledip, onların kültür ve kurumlarını alma şeklinde değil de, Batı’daki bilimsel zihniyet, bilim üretme ve teknolojiye çevirme anlayışına dayalı olsaydı, daha önce verdiğimiz ama bizim unuttuğumuz ‘bilimsel zihniyeti’ tekrar geri alıp, II. Türk Rönesansını geliştirebilirdik. Böylece hem biz hem de bugünkü dünya bu kadar olumsuz bir tabloyla karşı karşıya kalmazdı. Biz de bugünkü dünya da çok daha umutlu, huzurlu, verimli ve insan odaklı bir dünyada yaşıyor olurduk. Ancak 1800’lü yılların öncesi ve sonrasında Osmanlı bürokrasisinin yapmış olduğu yanlış tercihler ve onun kontrolünde atmış olduğu yanlış adımlar bu fırsatı elden kaçırdı hatta öldürdü.
Cumhuriyetin I. Yüzyılında da milletçe bunu değiştirmeye ya da düzeltmeye pek fırsat bulamadık.
Dolayısıyla bugün biz, Millet olarak bilime bakış, bilim üretme, bilimi teknolojiye çevirme ve bilimle hayatı güzelleştirme; hatta sosyal, siyasal ve ekonomik olarak ta bulunmamız gereken yerde değiliz aksine ondan çok çok uzaktayız.  
4- Sayın Cumhurbaşkanımızın, Cumhuriyetimizin II. Yüzyılında ortaya koyduğu bir vizyon var; Adı: TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU. Çok heyecan verici ve çok ufuk açıcı bir vizyon. Başkaları buna Cumhuriyetin II. Yüzyılı da diyorlar.
Şimdi biz bu Vizyonu iyi değerlendirir, bize kazandıracağı özgüven ve öz-yeterlik duygusuyla da hem medeniyetimiz hem de bugünkü Batı’dan tekrar ‘bilimsel zihniyeti’ alıp kuşanır da çok iyi çalışırsak; Türkiye Yüzyılı’nda II: TÜRK RÖNESANSI’NI yakalayabilir ve herkesin beklediği yepyeni bir dünyanın kuruluşuna öncülük edebiliriz.
Ülke olarak bizim bunu başlatıp yürütecek ‘tarihi arka planımız’, bilgi birikimimiz ve kadrolarımızın da olduğu kanaatindeyim sözleri ile sona eren konferansta Dr. Özcan Kars’ın moderatörlğünde soru cevap kısmına geçilmiştir.
Ülkemizde ilk defa bu bakış açısı, yaklaşımı ve derinliği ile ve bu tarih perspektifinden konu İdareci ve Bürokratlar Birliği Derneğinde ele alınmıştır.
Konferans, Genel Başkanımız Sn. Yücel Can’ın yeni Yönetim Kurulu ve Dr. Özcan Kars’ı da takdim ederek Sayın Özyılmaz’a plaket takdimiyle sona ermiştir. Konferansa, değişik üniversitelerden çok sayıda öğretim üyesi, idareci, bürokrat, sivil toplum kuruluşları başkan ve yetkilileri, emekli ya da halen görevde bulunan çok sayıda üst düzey bürokratlar dinleyici olarak katılmıştır. Oldukça ilgi gösterilen ve kalabalık olan Dost Meclisi Buluşmaları Konferansı aile fotoğrafının çekilmesiyle sona ermiştir.


Haberi Sesli Oku