MOBİL EVLER ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SUNUYOR

MOBİL EVLER ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SUNUYOR

GÜNDEM 26.09.2024 15:51:00 0
MOBİL EVLER ÜLKE EKONOMİSİNE BÜYÜK KATKI SUNUYOR

Tiny Home Show Fuarı kapsamında TÜMEVSİAD ve BİFAŞ iş birliğiyle gerçekleştirilen “TÜMEVSİAD Mobil Ev Çalıştayında” ikinci gün geride kaldı. Çalıştayın ikinci günü kapsamında Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Av. Gökhan Bilgin, TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız ve sektör temsilcilerinin katılımlarıyla “Mobil Evlerin Kanundaki Yeri ve Mobil Evlerin Ekonomiye Katkısı” konulu paneller düzenlendi. Panellerde konuşan TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız, “İnsanın kodunda doğaya geri dönüş vardır. Bu nedenle bizim sektörümüzün önüne geçilemeyeceğini düşünüyorum. Sektörümüz kendisini geliştirerek ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edecektir” dedi.

Mobil ev sektör paydaşlarını ve tüketicilerini rengarenk bir etkinlikle bir araya getiren Tiny Home Show Fuarı kapsamında, TÜMEVSİAD (Tüm Mobil Ev Sanayicileri ve Dayanışma Derneği) ve BİFAŞ iş birliğiyle gerçekleştirilen “TÜMEVSİAD Mobil Ev Çalıştayı” hız kesmeden devam ediyor. İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuar ile eş zamanlı olarak başlayan etkinlik, Türkiye’nin ilk Mobil Ev Çalıştayı olma özelliğini taşıyor. 28 Eylül’e kadar dolu dolu bir etkinlik takvimiyle, ünlü konuklarla ve sektöre dair önemli konu başlıklarıyla fuara canlılık katan çalıştayın ikinci gününde; “Mobil Evlerin Kanundaki Yeri ve Öngörülen Yasal Düzenlemeler” ve “Ev Sahibi Olmanın Zorlaşmasındaki Ana Nedenler ve Alternatif Yaşam Alanı Olarak Mobil Evlerin Ekonomiye Katkısı” konulu paneller düzenlendi. Panellerin moderatörlüğünü Haber Sunucusu Meltem Acet üstlenirken, konuklar arasında Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Av. Gökhan Bilgin, TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız, Akbey Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Silinmez ve Hayal Life Tiny House Genel Müdürü Yasin Koç yer aldı. Panellerde mobil evlerin kanuni statüsü ve mobil evlerin ekonomik potansiyeli ile ilgili tüm başlıklar detaylı bir şekilde değerlendirildi.

EMRE ALKİN: “TINY HOUSE’LAR İLE BİRLİKTE RÜYALARIM GERÇEK OLDU”

Panelde bir konuşma yapan İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektörü Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, “Mobil evler (tiny house) alıcısına ve satıcısına bir maddi tatmin yaratmasının yanında ülkemize de ekonomik politika açısından fayda sağlayan bir tarafı var. Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu’nun yaptığı bir araştırma gösteriyor ki Türkiye’de orta gelirli olabilmek için insanların karı koca çalışarak evlerine minimum 100 bin TL gelir getirmesi gerekiyor. İstanbul’da ise bu rakam 150 bin TL olarak görünüyor. Bu geliri kazanan insanların maalesef bir ev alabilme imkanları yok. Mobil ev sektörü işte bu noktada bir alternatif oluşturuyor. Şahsi olarak belirtmek isterim ki, yaşam alanı alternatifi bakımından mobil evler ile birlikle benim rüyalarım gerçek oldu. Mobil evlerin mal sahipliği değil ama ev sahipliği konusunda muazzam bir çözüm olduğuna inanıyorum.

ALKİN: “MOBİL EV SEKTÖRÜNÜN ÇOK DAHA İLERİYE GİDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Ayrıca, mobil ev edinirken kredi kolaylığı da sağlanabilir. Bu sektör aynı zamanda çok güçlü bir pazar. O nedenle ben bankaların mobil evlere yönelik şu anki bakış açısının zamanla değişeceğini düşünüyorum. Çünkü bankalarımız çevre ve doğayla uyumlu projelere kredi sağlarken daha pozitif yaklaşabiliyor. Ayrıca tiny house sektörünün Birleşmiş Milletler Sürdürülebilirlik Kalkınma Hedeflerinin tam içerisinde olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu nedenle Dünya Bankası, İBRD (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası) gibi finansmanların bu sektör için daha kolay olduğuna inanıyorum. Mobil ev sektörünün Birleşmiş Milletler ilkelerine uygun olduğu anlatılabilirse bu sektörün çok daha ileriye gideceğini düşünüyorum” dedi.

GÖKHAN BİLGİN: “TINY HOUSE’LARIN BİR YERE PARK ETTİĞİ ZAMAN SORUN YAŞAMAMASI GEREKİYOR”

Panelde konuşan Av. Gökhan Bilgin, “Mobil evler kapsamında devletin verdiği ruhsatlara karşı bazı belediyelerin, ‘Kaçak yapı’ diyerek yaptıkları açıklamalar hukuka aykırı bir durumdur. Devletin verdiği ruhsat yok sayılamaz. Mobil evler konusunda belediyeler devreye girince bir anlam karmaşası başlıyor. Örneğin belediyeler imar kanunu ile yıkım kararı alıyor. Fakat belediyeler bu yıkım kararını bildiğimiz yıkım senaryoları gibi uygulayamıyor. Belediyeler, ‘Bunu Yediemin Otoparkına götüreceğiz’ diyor. Belediyeler sanırım şu an kendilerinden izin alınması gerektiğini ve onlara vergi verilmesi gerektiğini düşünüyor. Ama şu an mobil evlerin vergi ödeme gibi bir yükümlülüğü bulunmuyor. Mobil evlerin kanunlara göre herhangi bir yere park ettiği zaman sorun yaşamaması gerekiyor. Bugün itibariyle mobil evleri niteliğini yitirmeden kullananlar yüzde 99 oranında sıkıntı yaşamıyorlar. Sıkıntı yaşayan kullanıcılar olsa bile bu süreçte aklanıyorlar” diye konuştu.

BAŞKAN YILDIZ: “STANDARTLARA UYGUN BİR TINY HOUSE TÜRKİYE’DE HER YERE KOYULABİLİR”

Panelde bir konuşma gerçekleştiren TÜMEVSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldız, “Biz TÜMEVSİAD olarak kurumsal çatımızı oluşturduğumuzda mobil evlerin kanuni süreçleri ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) gittik. Ardından bakanlıklar, siyasi partiler, belediyeler ve grup başkanvekilleriyle görüşmeler yaptık. Buralarda yaptığımız görüşmeler sonucunda ülkemizde mobil evlerin tam olarak bilinmediğinin farkına vardık. Bizlere her gittiğimiz yerde mobil evlerle ilgili bir engelin ya da sorunun olup olmadığını sordular. Aslında mevzuat tam olarak belli. Dünya standartlarına uygun şekilde bir tiny house aldığınızda onu götürüp Türkiye’de her yere koyabilirsiniz. Yani biz mobil evleri birinci derece tarım arazisine de sit alanlarına da koyabiliriz. Bunun önünde kanuni olarak bir engel yok. Fakat bizim doğaya ve tarım arazilerine ihtiyacımız var. Bu nedenle biz diyoruz ki, her ne kadar mobil evleri her yere koyabilsek de sit alanlarına ve birinci derece tarım arazilerine koymamalıyız. Eğer bir mobil ev kullanıcısı yanlış bir şekilde altyapı bağlantısı yaptıysa o bağlantı iptal edilebilir. Ama ülkemizde kanunlara göre hiçbir tiny house yıkılamaz” dedi.

YILDIZ: “SEKTÖRÜMÜZ ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEKTİR”

“Mobil evlerin çevre ve doğaya katkıları ile ilgili de örnekler vermek isterim” diyerek sözlerini sürdüren Yıldız, “Tiny House’larımızda atık suları kendimiz arıtabiliyoruz. Bu sular ile bahçe sulaması yapabiliyoruz. Güneş panellerinden enerjimizi üreterek, atık suyu kendimiz arıtarak, doğayla uyumlu minimal bir bütçe ile rahatlıkla hayatımızı sürdürebiliyoruz. İnsanın kodunda doğaya geri dönüş vardır. Bu nedenle bizim sektörümüzün önüne geçilemeyeceğini düşünüyorum. İnsanoğlu var olduğu sürece bizim sektörümüzün geleceği açıktır. Sektörümüz kendisini geliştirerek, ülke ekonomisine katkı sunmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.

ADNAN SİLİNMEZ: “HOLLANDA TINY HOUSE KONUSUNU 50 YIL ÖNCE ÇÖZMÜŞ”

Panelde bir konuşma yapan ve Hollanda’da mobil evlere yönelik uygulamalar hakkında bilgiler veren Akbey Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Silinmez, “Hollanda tiny house konusunu 50 yıl önce çözmüş. Yani minimal yaşamı tercih etmek isteyen insanlarına alanlar belirlemiş. Hatta bazılarına devlet kendi arazileri üzerinde izin vermiş. Hollanda devleti şu an mobil ev kullanıcılarını gidip denetliyor. Vatandaşlarına, ‘Sizin artık mobil evleriniz eskimiş, enerjimizi boşa tüketiyorsunuz, izolasyon değerleriniz düşmüş ve lütfen bunu yenileyin. Eğer bu yenileme için bütçeniz yoksa devletten bunun için kredi kullanın ve mobil evlerinizi yenileyin’ diyor. Beton mu? Karbon ayak izi mi? Yoksa tamamen sürdürülebilir yeni enerji mi? Bu tercihi doğru yapmamız gerekiyor. Mobil evlerin beton izi yoktur. Doğaya zarar verecek bir yapı şekli yoktur” şeklinde konuştu.

YASİN KOÇ: “BİR TINY HOUSE 15 GÜN İÇERİSİNDE SIFIRDAN YAPILIP SAHİBİNE TESLİM EDİLEBİLİYOR”

Panelde konuşan Hayal Life Tiny House Genel Müdürü Yasin Koç, “Mobil ev sektörünün avantajları saymakla bitmiyor. Bugün bir konut projesinin tamamlanması minimum 1,5-2 yıl kadar sürebiliyor. Mobil ev sektöründe durum kesinlikle bu şekilde değil. Bizim sektörümüzde bir tiny house yaklaşık olarak 15 gün içerisinde sıfırdan yapılıp sahibine teslim ediliyor. Ayrıca belirtmek isterim ki sektörümüzde kullandığımız ürünler kesinlikle yurt dışına bağlı değil. Mobil evlerin üretim aşamasında kullanılan tüm malzemeler yerli ve millidir” dedi.

TÜMEVSİAD MOBİL EV ÇALIŞTAYI 28 EYLÜL’E KADAR DEVAM EDECEK

Mobil Ev Çalıştayı sektörde gündem yaratan konu ve konuklarıyla 28 Eylül’e kadar devam edecek. Çalıştayın üçüncü gününde, TV Programcısı, Doğa ve Çevre Gazetecisi Güven İslamoğlu ve TUYED (Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği) Başkanı Haluk Özsevim’in katılımlarıyla “Betonlaşma ve Şehir Hayatının Sürdürülebilir Yaşama Etkileri ve Alternatif Yaşam Alanı Olarak Mobil Evlerin Önemi” ve “Türkiye’de Seyahat Alışkanlıklarının Değişimi ve Mobil Evlerin Turizm Ekosistemine Katkıları” konulu iki panel düzenlenecek. Çalıştayın dördüncü gününde ise Prof. Dr. Şükrü Ersoy’un katılımıyla “Afetlere Karşı Alternatif Yaşam Alanlarının Oluşturulmasının Önemi” paneliyle mobil evlerin doğal afetlere karşı alternatif çözümler sunması konusuna değinilecek. Beş günlük program değerlendirme toplantısı, TÜMEVSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yıldız’ın konuşması ve kapanış kokteyli ile sona erecek.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

Haberi Sesli Oku

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 6 6 0 0 15 18
2.Fenerbahçe 6 4 1 1 9 13
3.Beşiktaş 5 4 0 1 7 13
4.Samsunspor 6 4 2 0 4 12
5.İstanbul Başakşehir 5 3 1 1 4 10
6.Göztepe 5 2 0 3 5 9
7.Eyüpspor 6 2 1 3 3 9
8.Konyaspor 6 2 2 2 -1 8
9.Sivasspor 6 2 2 2 -1 8
10.Antalyaspor 6 2 2 2 -3 8
11.Kasımpaşa 6 1 2 3 -2 6
12.Alanyaspor 6 1 2 3 -3 6
13.Bodrum FK 6 2 4 0 -4 6
14.Trabzonspor 5 0 0 5 0 5
15.Gazişehir Gaziantep 5 1 3 1 -3 4
16.Rizespor 6 1 4 1 -11 4
17.Kayserispor 5 0 2 3 -4 3
18.Hatayspor 6 0 4 2 -6 2
19.Adana Demirspor 6 0 5 1 -9 1

Cuma

27.1 °

Cumartesi

28.4 °

Pazar

29.3 °